Dna a alkohol majú dlhodobo a preukázateľne úzky, priam nebezpečný vzťah. Dna, často nazývaná aj „choroba kráľov“ (spojená s nadmerným pôžitkárstvom, kam patrí aj alkohol), je jednou z najčastejších zápalových artritíd. Je spôsobená nadmernou koncentráciou kyseliny močovej v krvi (hyperurikémia), ktorá vedie k ukladaniu kryštálikov urátu sodného v kĺboch a tkanivách.
Alkohol nie je len rizikovým faktorom pre vznik dny, ale je aj častým a silným spúšťačom akútneho dnavého záchvatu.
Ako alkohol vplýva na ochorenie dna
Alkohol má trojitý negatívny dopad na metabolizmus kyseliny močovej, čím efektívne zvyšuje riziko hyperurikémie a dnavého záchvatu.
1. Zníženie vylučovanie kyseliny močovej
Toto je hlavný a najzávažnejší mechanizmus.
Pri metabolizme alkoholu (etanolu) v pečeni dochádza k zvýšenej produkcii laktátu (kyselina mliečna).
Laktát je látka, ktorá v obličkových tubuloch kompetitívne inhibuje vylučovanie kyseliny močovej. Inými slovami, laktát a kyselina močová "súťažia" o ten istý transportný mechanizmus (tzv. URAT1 transportér) pre vylučovanie.
Keďže obličky sú zaneprázdnené odstraňovaním laktátu, kyselina močová sa namiesto vylúčenia reabsorbuje späť do krvného obehu. Tento proces vedie k rýchlemu nárastu koncentrácie kyseliny močovej.
2. Zvýšená produkcia kyseliny močovej
Konzumácia alkoholu vedie k zvýšenej spotrebe adenozíntrifosfátu (ATP), ktorý je hlavným zdrojom energie v bunkách. Zvýšená degradácia ATP vedie k tvorbe adenozínu, ktorý je prekurzorom purínov. Puríny sú následne metabolizované na kyselinu močovú.
3. Obsah purínov v nápojoch (najmä pivo)
Niektoré alkoholické nápoje, predovšetkým pivo, obsahujú vysoké množstvo purínov (konkrétne guanozínu), ktoré pochádzajú z pivovarských kvasníc. Tieto puríny sú priamo pridaným zdrojom, ktorý sa v tele mení na kyselinu močovú.

Dna a alkohol – rozdiely medzi nápojmi
Je namieste poznamenať, že nie všetky druhy alkoholu predstavujú rovnaké riziko v prípade dny. Avšak, rovnako dôležité je spomenúť, že akákoľvek konzumácia alkoholu môže byť riziková a pre ľudí trpiacich ochorením dna sa v žiadnom prípade neodporúča.
Alkohol a dna jednoducho nejdú k sebe
Konzumácia alkoholu je jedným z najvýznamnejších modifikovateľných rizikových faktorov dny. Ak trpíte dnou alebo hyperurikémiou, alkohol nielen zvyšuje riziko dnového záchvatu, ale narúša aj liečbu, ktorá je založená na znižovaní koncentrácie kyseliny močovej. Vylúčenie piva a destilátov a obmedzenie vína je kľúčovým krokom k úspešnej kontrole ochorenia a zlepšeniu kvality života.