Dna a alkohol je nebezpečná kombinácia

Dna a alkohol majú dlhodobo a preukázateľne úzky, priam nebezpečný vzťah. Dna, často nazývaná aj „choroba kráľov“ (spojená s nadmerným pôžitkárstvom, kam patrí aj alkohol), je jednou z najčastejších zápalových artritíd. Je spôsobená nadmernou koncentráciou kyseliny močovej v krvi (hyperurikémia), ktorá vedie k ukladaniu kryštálikov urátu sodného v kĺboch a tkanivách.

Alkohol nie je len rizikovým faktorom pre vznik dny, ale je aj častým a silným spúšťačom akútneho dnavého záchvatu.

Ako alkohol vplýva na ochorenie dna

Alkohol má trojitý negatívny dopad na metabolizmus kyseliny močovej, čím efektívne zvyšuje riziko hyperurikémie a dnavého záchvatu.

1. Zníženie vylučovanie kyseliny močovej

Toto je hlavný a najzávažnejší mechanizmus.

Pri metabolizme alkoholu (etanolu) v pečeni dochádza k zvýšenej produkcii laktátu (kyselina mliečna).

Laktát je látka, ktorá v obličkových tubuloch kompetitívne inhibuje vylučovanie kyseliny močovej. Inými slovami, laktát a kyselina močová "súťažia" o ten istý transportný mechanizmus (tzv. URAT1 transportér) pre vylučovanie.

Keďže obličky sú zaneprázdnené odstraňovaním laktátu, kyselina močová sa namiesto vylúčenia reabsorbuje späť do krvného obehu. Tento proces vedie k rýchlemu nárastu koncentrácie kyseliny močovej.

2. Zvýšená produkcia kyseliny močovej

Konzumácia alkoholu vedie k zvýšenej spotrebe adenozíntrifosfátu (ATP), ktorý je hlavným zdrojom energie v bunkách. Zvýšená degradácia ATP vedie k tvorbe adenozínu, ktorý je prekurzorom purínovPuríny sú následne metabolizované na kyselinu močovú.

3. Obsah purínov v nápojoch (najmä pivo)

Niektoré alkoholické nápoje, predovšetkým pivo, obsahujú vysoké množstvo purínov (konkrétne guanozínu), ktoré pochádzajú z pivovarských kvasníc. Tieto puríny sú priamo pridaným zdrojom, ktorý sa v tele mení na kyselinu močovú.

dna a alkohol

Dna a alkohol – rozdiely medzi nápojmi

Je namieste poznamenať, že nie všetky druhy alkoholu predstavujú rovnaké riziko v prípade dny. Avšak, rovnako dôležité je spomenúť, že akákoľvek konzumácia alkoholu môže byť riziková a pre ľudí trpiacich ochorením dna sa v žiadnom prípade neodporúča.

pivo a dna

Pivo

Pivo je považované za najrizikovejší alkoholický nápoj, pretože kombinuje všetky tri rizikové mechanizmy:

  • Vysoký obsah purínov.
  • Obsah etanolu, ktorý znižuje vylučovanie kyseliny močovej.
  • Zvýšená tvorba kyseliny močovej metabolizmom etanolu.

Štúdie ukázali, že konzumácia piva je spojená s výrazne vyšším rizikom dnavého záchvatu v porovnaní s inými typmi alkoholu.

tvrdý alkohol a kyselina močová

Destiláty (tvrdý alkohol)

Destiláty ako vodka, whisky, rum alebo gin neobsahujú puríny. Ich rizikovosť spočíva výhradne v obsahu etanolu, ktorý efektívne blokuje vylučovanie kyseliny močovej obličkami (mechanizmus č. 1). Preto ich nadmerná konzumácia tiež značne zvyšuje riziko dnavých záchvatov.

víno a dna

Víno

Víno, najmä červené, má relatívne nižší obsah purínov a nižší vplyv na riziko dny ako pivo a destiláty, najmä pri miernej konzumácii. Riziko však stále existuje, pretože etanol prítomný vo víne tiež narúša vylučovanie kyseliny močovej. Niektoré staršie, ale aj novšie štúdie naznačujú, že mierna konzumácia vína nemusí mať taký silný negatívny vplyv, avšak toto neznamená, že je pre dnavých pacientov bezpečné. Lekárske odporúčania sú stále zamerané na obmedzenie alebo úplné vylúčenie akéhokoľvek alkoholu počas záchvatu a pri zle kontrolovanej hyperurikémii.

Alkohol a dna jednoducho nejdú k sebe

Konzumácia alkoholu je jedným z najvýznamnejších modifikovateľných rizikových faktorov dny. Ak trpíte dnou alebo hyperurikémiou, alkohol nielen zvyšuje riziko dnového záchvatu, ale narúša aj liečbu, ktorá je založená na znižovaní koncentrácie kyseliny močovej. Vylúčenie piva a destilátov a obmedzenie vína je kľúčovým krokom k úspešnej kontrole ochorenia a zlepšeniu kvality života.