Puríny: čo sú zač a prečo sa im vyhýbať?

Pojem „puríny“ je najčastejšie skloňovaný v súvislosti s chorobou dna. Vysoké množstvo purínov v ľudskom organizme totižto s omnoho väčšou pravdepodobnosťou vyvoláva toto nepríjemné ochorenie a skôr alebo neskôr môžu prepuknúť jeho prvé prejavy.

Puríny sú chemické zlúčeniny tvorené atómami uhlíka a dusíka, ktoré sa bežne vyskytujú v prírode. Prirodzene sa nachádzajú v ľudskej bunkovej DNA i vo zvieracej bunkovej RNA. Isté zastúpenie však majú aj v bunkových stenách niektorých rastlín.

Vo všeobecnosti sa rozlišujú dva základné typy purínov, a to:

  • endogénne puríny
  • exogénne puríny
puríny

Endogénne puríny

Endogénne puríny tvoria asi dve tretiny zo všetkých purínov v ľudskom tele. Ľudský organizmus tieto puríny prirodzene produkuje počas procesu odbúravania telových buniek vo fázach ich rastu, obnovy i odumierania.

Exogénne puríny

Exogénne puríny tvoria asi jednu tretinu zo všetkých purínov nachádzajúcich sa v ľudskom organizme. Tieto puríny vznikajú pri odbúravaní nukleových kyselín z prijatej potravy. Do nášho tela ich teda dodávame prostredníctvom konzumácie mnohých jedál.

Spracovávanie endogénnych a exogénnych purínov v ľudskom tele spôsobuje, že sa tvorí vedľajší produkt, ktorým je kyselina močová. U zdravých jedincov sa približne 90 % vyprodukovanej kyseliny močovej absorbuje naspäť do tela a zvyšných 10 % je vylúčených prostredníctvom moču alebo stolice.

Problém nastáva, ak sa začne kyselina močová v ľudskom organizme hromadiť. Vysoká hladina kyseliny močovej v tele značí, že telo nie je schopné množstvo purínov efektívne spracovávať, a to často vedie k prepuknutiu dna choroby.

čo sú puríny

Spracovávanie endogénnych a exogénnych purínov v ľudskom tele spôsobuje, že sa tvorí vedľajší produkt, ktorým je kyselina močová. U zdravých jedincov sa približne 90 % vyprodukovanej kyseliny močovej absorbuje naspäť do tela a zvyšných 10 % je vylúčených prostredníctvom moču alebo stolice.

Problém nastáva, ak sa začne kyselina močová v ľudskom organizme hromadiť. Vysoká hladina kyseliny močovej v tele značí, že telo nie je schopné množstvo purínov efektívne spracovávať, a to často vedie k prepuknutiu dna choroby.

Prečo obmedziť príjem purínov z potravy?

Pravidelný príjem potravy, ktorá obsahuje puríny, môže mať hneď niekoľko nepríjemných dopadov na zdravie celého organizmu. Medzi najzávažnejšie nepochybne patrí:

Ochorenie dna

Ochorenie dna je špecifický druh zápalovej artritídy, ktorý má na svedomí ukladanie ostrých kryštálikov prebytočnej kyseliny močovej v kĺboch. Hromadenie kyseliny močovej v kĺboch má za následok pichľavú bolesť, začervenanie či opuchy v postihnutých oblastiach, ktoré môžu viesť až k úplnému obmedzeniu pohybu.

Obličkové kamene

Vysoké množstvo purínov v organizme a následná tvorba nadmerného množstva kyseliny močovej môže mať dopad aj na zdravie obličiek. Puríny totižto spôsobujú kryštalizáciu a stvrdnutie kyseliny močovej priamo v obličkách, a to vedie k vytvoreniu obličkových kameňov. Mnohé prípady obličkových kameňov sú pritom nepredstaviteľne bolestivé a často vyžadujú úplné chirurgické odstránenie.

Cukrovka

V neposlednom rade vysoké množstvo purínov nahromadených v ľudskom organizme preukázateľne zvyšuje riziko cukrovky. Nedávno potvrdená vedecká štúdia1) dokazuje, že veľké množstvo kyseliny močovej v krvnom obehu spôsobuje vyššiu náchylnosť k tomuto ochoreniu.

Vyhýbať sa jedlám s vysokým obsahom purínov, má preto svoj neodškriepiteľný význam. Úmyselné vyhýbanie sa purínom môže pomôcť predchádzať všetkým vyššie uvedeným zdravotným ťažkostiam. Ideálnou prevenciou je tzv. bezpurínová diéta.