Pojem „puríny“ je najčastejšie skloňovaný v súvislosti s chorobou dna. Vysoké množstvo purínov v ľudskom organizme totižto s omnoho väčšou pravdepodobnosťou vyvoláva toto nepríjemné ochorenie a skôr alebo neskôr môžu prepuknúť jeho prvé prejavy.
Puríny sú chemické zlúčeniny tvorené atómami uhlíka a dusíka, ktoré sa bežne vyskytujú v prírode. Prirodzene sa nachádzajú v ľudskej bunkovej DNA i vo zvieracej bunkovej RNA. Isté zastúpenie však majú aj v bunkových stenách niektorých rastlín.
Vo všeobecnosti sa rozlišujú dva základné typy purínov, a to:
- endogénne puríny
- exogénne puríny

Endogénne puríny
Endogénne puríny tvoria asi dve tretiny zo všetkých purínov v ľudskom tele. Ľudský organizmus tieto puríny prirodzene produkuje počas procesu odbúravania telových buniek vo fázach ich rastu, obnovy i odumierania.
Exogénne puríny
Exogénne puríny tvoria asi jednu tretinu zo všetkých purínov nachádzajúcich sa v ľudskom organizme. Tieto puríny vznikajú pri odbúravaní nukleových kyselín z prijatej potravy. Do nášho tela ich teda dodávame prostredníctvom konzumácie mnohých jedál.
Spracovávanie endogénnych a exogénnych purínov v ľudskom tele spôsobuje, že sa tvorí vedľajší produkt, ktorým je kyselina močová. U zdravých jedincov sa približne 90 % vyprodukovanej kyseliny močovej absorbuje naspäť do tela a zvyšných 10 % je vylúčených prostredníctvom moču alebo stolice.
Problém nastáva, ak sa začne kyselina močová v ľudskom organizme hromadiť. Vysoká hladina kyseliny močovej v tele značí, že telo nie je schopné množstvo purínov efektívne spracovávať, a to často vedie k prepuknutiu dna choroby.

Spracovávanie endogénnych a exogénnych purínov v ľudskom tele spôsobuje, že sa tvorí vedľajší produkt, ktorým je kyselina močová. U zdravých jedincov sa približne 90 % vyprodukovanej kyseliny močovej absorbuje naspäť do tela a zvyšných 10 % je vylúčených prostredníctvom moču alebo stolice.
Problém nastáva, ak sa začne kyselina močová v ľudskom organizme hromadiť. Vysoká hladina kyseliny močovej v tele značí, že telo nie je schopné množstvo purínov efektívne spracovávať, a to často vedie k prepuknutiu dna choroby.
Prečo obmedziť príjem purínov z potravy?
Pravidelný príjem potravy, ktorá obsahuje puríny, môže mať hneď niekoľko nepríjemných dopadov na zdravie celého organizmu. Medzi najzávažnejšie nepochybne patrí:
Vyhýbať sa jedlám s vysokým obsahom purínov, má preto svoj neodškriepiteľný význam. Úmyselné vyhýbanie sa purínom môže pomôcť predchádzať všetkým vyššie uvedeným zdravotným ťažkostiam. Ideálnou prevenciou je tzv. bezpurínová diéta.