Bezpurínová diéta, známa tiež ako nízkopurínová alebo purínová diéta, predstavuje spôsob stravovania, ktorý sa usiluje obmedzovať množstvo prijímaných purínov obsiahnutých v potrave. Puríny a ich skonzumované množstvo by malo byť regulované najmä v prípade, keď sa u jedinca objaví ochorenie dna alebo obličkové kamene. Bezpurínová diéta však môže byť aj bežnou súčasťou akéhokoľvek zdravého jedálnička.
Ako začať s bezpurínovoudiétou?
Dodržiavanie bezpurínovej diéty si vyžaduje veľkú dávku sebadisciplíny a odhodlania. Medzi bežnými potravinami sa totižto nenachádza žiadna, ktorá by v sebe vôbec nezahŕňala puríny. Každá živočíšna i rastlinná potrava obsahuje menšie či väčšie množstvo týchto zlúčenín a poctivé držanie bezpurínovej diéty je preto omnoho zložitejšie než dodržiavanie akéhokoľvek iného stravovania.
Jedálniček pri bezpurínovej diéte by mal teda vo všeobecnosti pozostávať z potravín, ktoré obsahujú nízky podiel purínov. Potravinám s ich vysokým podielom by sa mal naopak v čo najväčšej možnej miere vyhýbať.
Potraviny s vysokým obsahom purínov
Či už sa rozhodnete držať bezpurínovú diétu kvôli zdravému životnému štýlu alebo ste túto diétu nútení dodržiavať kvôli pretrvávajúcim zdravotným ťažkostiam, je nutné vyhýbať sa konzumácii potravín bohatých na puríny.
Medzi potraviny s vysokým obsahom purínov patrí hlavne:
- červené mäso – divina, teľacina, hovädzina,
- morské plody – mušle, lastúrniky,
- ryby – sardinky, ančovičky, tuniaky,
- alkoholické nápoje – pivo, likér a ďalšie druhy alkoholu,
- sladené nápoje s obsahom fruktózy.


Potraviny s nízkym obsahom purínov
Puríny sa v niektorých druhoch potravín a nápojov nachádzajú len v obmedzenom množstve. Jedná sa najmä o:
- celozrnné výrobky – celozrnné pečivo, cestoviny, ryža,
- nízkotučné mliečne výrobky – nízkotučné mlieko, tvrdý syr, biely jogurt,
- vajíčka – varené natvrdo alebo omeleta,
- ovocie a zeleninu – obzvlášť druhy s vysokým podielom vitamínu C a oriešky,
- nesladené nápoje – voda, káva a bylinkový čaj.
Pri akútnych záchvatoch bolesti, ktoré spôsobuje dna choroba, sa odporúča nárazovo zvýšiť príjem čerešní alebo pomarančov. Tieto druhy ovocia sú totižto najúčinnejšie v boji proti vnútorným zápalom.
Pri bezpurínovej diéte je taktiež dobré mať na pamäti, že puríny sa zo stravy prirodzene vylučujú v procese varenia alebo dusenia potravín. Medzi nevhodnú tepelnú úpravu stravy sa potom z hľadiska prevencie a liečenia choroby dna radí vysmážanie a pečenie.
Bezpurínová diéta a príjem tekutín
Bezpurínová diéta si vyžaduje zvýšené množstvo príjmu tekutín. Zdravý človek by mal vypiť aspoň dva litre denne, zatiaľ čo jedinec, ktorý sa pokúša liečiť dnu, by mal svojmu organizmu dodať až tri litre tekutín za deň. Minimálne polovica týchto tekutín by mala pritom predstavovať čistú vodu.
Voda a ďalšie tekutiny s nízkym obsahom purínov pomáhajú telu rýchlejšie sa zbavovať nadmerne vyprodukovaného množstva kyseliny močovej v organizme. Je to práve zvýšená hladina kyseliny močovej v tele, ktoré má za následok prepuknutie choroby dna. A k tvorbe kyseliny močovej výrazne prispievajú puríny.

Držanie bezpurínovej diéty
Bezpurínová diéta je veľmi potrebná najmä pre jedincov so zdravotnými ťažkosťami, ako napríklad dna choroba alebo obličkové kamene. Napriek tomu však nemôže byť príliš striktná. Dlhodobé prijímanie potravín len s nízkym obsahom purínov môže mať za následok chátranie organizmu, ktorý kvôli bezpurínovej diéte prichádza o iné potrebné živiny.
Bezpurínová diéta je preto považovaná len za podpornú liečebnú metódu dna choroby a ďalších zdravotných problémov. V kombinácii so základným liečebným postupom, ktorý stanovuje lekár, však môže byť veľmi prospešná.