Puríny v potravinách
Na úvod
Čo sú puríny?
Puríny sú prirodzené chemické zlúčeniny, ktoré sa nachádzajú v mnohých potravinách a tiež sa tvoria v ľudskom tele. Pri ich rozklade vzniká kyselina močová, ktorá sa za normálnych okolností vylučuje močom. Ak sa však kyselina močová hromadí, môže spôsobiť zdravotné problémy, najčastejšie ochorenie známe ako dna (pakostnica)– bolestivý zápal kĺbov spôsobený ukladaním kryštálikov kyseliny močovej.
Podrobnejšie o purínoch sa dočítate v našom článku:
Prečo sledovať puríny v potravinách?
Strava bohatá na puríny môže výrazne ovplyvniť hladinu kyseliny močovej v tele. Ľudia so sklonom k nadmernému hromadeniu kyseliny močovej, pacienti s dnou alebo ochoreniami obličiek by mali prijímať puríny v strave s mierou, respektíve prejsť na tzv. bezpurínovú diétu.
Nižšie uvádzame puríny v potravinách v prehľadnej tabuľke a taktiež to, koľko kyseliny močovej sa v tele zároveň vytvorí.
Odporúčaný denný príjem by nemal prekročiť 300 mg kyseliny močovej. Najviac purínov sa nachádza najmä v niektorých druhoch mäsa, vnútornostiach, drobných rybách a strukovinách.
Aj keď alkoholické nápoje samy o sebe obsahujú len málo purínov (alebo žiadne), môžu výrazne brzdiť vylučovanie kyseliny močovej z tela, čím zvyšujú jej koncentráciu v krvi.
Puríny - tabuľka potravín
Potravina | Puríny (na 100g potraviny) | Kyselina močová (na 100g potraviny) |
---|---|---|
Mäso a mäsové výrobky | ||
Baranie kotlety | 61 | 146 |
Teľacie mäso | 63 | 150 |
Brzlík (mladé žľazové mäso z teľaťa) | 525 | 1260 |
Teľacie kotlety | 52 | 125 |
Teľacia pečeň | 182 | 460 |
Teľacie obličky | 88 | 210 |
Jahňacie mäso | 76 | 182 |
Konské mäso | 83 | 200 |
Hovädzie srdce | 107 | 256 |
Hovädzia pečeň | 231 | 554 |
Hovädzie obličky | 112 | 269 |
Bravčové mäso | 58 | 140 |
Bravčová pečeň | 125 | 300 |
Bravčové obličky | 139 | 334 |
Surové plece z bravčového mäsa | 63 | 150 |
Vyprážané bravčové plece | 83 | 200 |
Koža z bravčového pleca | 116 | 280 |
Bravčové kotlety | 49 | 118 |
Králičie mäso | 71 | 170 |
Jelenie mäso | 67 | 160 |
Kačacie mäso | 64 | 153 |
Bažantie mäso | 62 | 150 |
Husacie mäso | 69 | 165 |
Pečené kuracie stehno | 98 | 235 |
Pečené kuracie mäso s kožou | 125 | 300 |
Surový morčací rezeň | 50 | 120 |
Sekaná | 58 | 130 |
Krvavničky | 38 | 90 |
Biela klobása (typická nemecká) | 54 | 130 |
Mäsový extrakt | 1459 | 3500 |
Frankfurtské párky | 54 | 130 |
Poľovnícka klobása | 54 | 130 |
Pečeňová paštéta | 52 | 125 |
Pečeňová klobása | 73 | 175 |
Mortadela | 54 | 130 |
Varená šunka | 83 | 198 |
Surová šunka | 84 | 200 |
Viedenské párky | 46 | 110 |
Ryby a morské plody | ||
Pstruh | 83 | 200 |
Šťuka | 58 | 140 |
Halibut | 123 | 294 |
Sleď | 79 | 194 |
Sleď zelený bez kože | 74 | 178 |
Filet so sleďa | 88 | 210 |
Ikry zo sleďa | 79 | 190 |
Vyprážaný sleď s kožou | 88 | 210 |
Vyprážaný sleď bez kože | 67 | 160 |
Údený sleď s kožou | 100 | 240 |
Údený sleď bez kože | 60 | 145 |
Mladý solený sleď | 91 | 219 |
Treska | 63 | 150 |
Filet z tresky | 50 | 120 |
Treska švkrnitá | 54 | 130 |
Treska tmavá | 68 | 163 |
Kapor | 63 | 150 |
Losos | 68 | 163 |
Údený losos | 100 | 242 |
Makrela | 60 | 145 |
Surová makrela s kožou | 167 | 400 |
Surová makrela bez kože | 75 | 180 |
Údená makrela | 76 | 182 |
Červenica | 100 | 241 |
Sardinky | 144 | 345 |
Sardinky v oleji s kožou | 146 | 350 |
Sardinky v oleji bez kože | 88 | 210 |
Surová platesa s kožou | 71 | 170 |
Surová platesa bez kože | 54 | 130 |
Morský jazyk | 55 | 131 |
Tuniak | 107 | 257 |
Tuniak v oleji | 121 | 290 |
Zubáč | 46 | 110 |
Údený konzervovaný úhor | 48 | 115 |
Ančovičky | 108 | 260 |
Údená šprota | 223 | 535 |
Ustrica | 38 | 90 |
Krevety | 61 | 147 |
Homár | 73 | 175 |
Krab | 25 | 60 |
Slávky | 154 | 370 |
Mliečne výrobky | ||
Mlieko | 0 | 0 |
Jogurt prírodný | 0 | 0 |
Tvaroh (20 % tuku) | 0 | 0 |
Camembert (45 % tuku) | 13 | 30 |
Ementál (45 % tuku) | 4 | 10 |
Gouda (45 % tuku) | 7 | 16 |
Harzer (10 % tuku) | 10 | 24 |
Limburger (20 % tuku) | 10 | 24 |
Tavený syr (60 % tuku) | 5 | 13 |
Tavený syr (20 % tuku) | 11 | 26 |
Zelenina | ||
Baklažán | 8 | 20 |
Bambusové výhonky | 6 | 15 |
Karfiol | 19 | 45 |
Brokolica | 21 | 50 |
Čínska kapusta | 10 | 25 |
Poľný šalát | 10 | 24 |
Fenikel | 7 | 16 |
Mrkva | 6 | 15 |
Zemiaky | 6 | 15 |
Kaleráb | 13 | 30 |
Hlávkový šalát | 4 | 10 |
Pór | 17 | 40 |
Zelená paprika | 4 | 10 |
Červená paprika | 6 | 15 |
Reďkovka | 4 | 10 |
Rebarbora | 2 | 5 |
Ružičkový kel | 25 | 60 |
Červená repa | 8 | 20 |
Červená kapusta | 17 | 40 |
Uhorka | 2 | 6 |
Zeler | 13 | 30 |
Špargľa | 10 | 25 |
Špenát | 21 | 50 |
Paradajka | 4 | 10 |
Cuketa | 8 | 20 |
Cibuľa | 4 | 9 |
Huby | ||
Šampiňóny | 25 | 60 |
Kuriatka | 13 | 30 |
Suchohríb žltý | 34 | 80 |
Ovocie | ||
Ananás | 8 | 20 |
Jablko | 6 | 15 |
Marhuľa | 8 | 20 |
Avokádo | 13 | 30 |
Sušené marhule | 32 | 75 |
Banán | 11 | 25 |
Hruška | 6 | 15 |
Ostružina | 5 | 15 |
Datľa | 21 | 50 |
Jahody | 11 | 25 |
Čučoriedky | 8 | 20 |
Maliny | 8 | 18 |
Čerešňa | 6 | 15 |
Pomaranč | 8 | 20 |
Broskyňa | 8 | 18 |
Brusnice | 5 | 13 |
Vodný melón | 8 | 20 |
Modré hrozno | 8 | 20 |
Biele hrozno | 8 | 20 |
Slivka | 8 | 20 |
Obilniny, ryža a rezance | ||
Pohánka | 62 | 149 |
Krupica | 23 | 55 |
Zelená špalda | 34 | 82 |
Ovšené vločky | 42 | 100 |
Pšeno | 35 | 85 |
Naturálna ryža varená | 15 | 35 |
Biela ryža varená | 10 | 25 |
Raž celozrnná | 20 | 47 |
Škrob | 0 | 0 |
Celozrnná múka | 35 | 84 |
Pšenica celozrnná | 17 | 40 |
Pšeničná múka | 8 | 20 |
Varené celozrnné rezance | 22 | 52 |
Varené celozrnné rezance | 21 | 50 |
Strukoviny a sója | ||
Biele fazule | 75 | 180 |
Zelené fazule | 18 | 42 |
Hrach | 62 | 150 |
Šošovica | 84 | 200 |
Sójové bôby | 92 | 220 |
Sójová múka | 123 | 296 |
Sójové mäso | 154 | 370 |
Tofu | 29 | 70 |
Sójová omáčka | 25 | 60 |
Orechy a semienka | ||
Arašidy | 42 | 100 |
Lieskové orechy | 13 | 30 |
Mandle | 13 | 30 |
Mak | 70 | 154 |
Sezamové semienka | 37 | 88 |
Slnečnicové semienka | 65 | 157 |
Vlašské orechy | 10 | 25 |