Med je všeobecne považovaný za zdravšiu alternatívu cukru. Je prírodný, plný antioxidantov, má antibakteriálne účinky a už dlhé roky sa používa v tradičnej medicíne. Mnohí ľudia si ho dávajú do čaju, kaše, smoothie či používajú ako náhradu cukru pri pečení.
Majú však med a kyselina močová nejaké súvislosti, ktorým by pacienti s ochorením dna mali venovať pozornosť?
Hoci med neobsahuje puríny, ktoré sú priamym zdrojom kyseliny močovej, obsahuje značné množstvo fruktózy – jednoduchého cukru, ktorý má významný vplyv na jej tvorbu v organizme. Práve preto sa v posledných rokoch čoraz viac skúma vzťah medzi konzumáciou fruktózy a zvýšenou hladinou kyseliny močovej v krvi.
Z čoho sa skladá med a aký potenciálny vplyv má na kyselinu močovú?
Med je prírodný produkt, ktorý včely vyrábajú z nektáru kvetov. Jeho zloženie je pomerne komplexné a zahŕňa:
Vzhľadom na vysoký obsah fruktózy v mede, vzniká otázka, či môže med negatívne ovplyvňovať hladiny kyseliny močovej a tým aj priebeh dny. Fruktóza sa od glukózy líši v spôsobe, akým je metabolizovaná v tele. Zatiaľ čo glukóza môže byť využitá takmer každou bunkou v tele ako zdroj energie, fruktóza je metabolizovaná predovšetkým v pečeni.
Pri nadmernom príjme fruktózy môže pečeň preťažiť, čo vedie k zvýšenej produkcii kyseliny močovej. Tento proces prebieha, keď sa fruktóza metabolizuje a pri tom spotrebováva ATP (adenozíntrifosfát), kľúčovú energetickú molekulu. Rozpad ATP vedie k tvorbe adenozínu a následne k zvýšenej produkcii purínov, ktoré sú prekurzormi kyseliny močovej. Okrem toho fruktóza môže tiež znižovať vylučovanie kyseliny močovej obličkami, čím sa problém ešte prehlbuje. To sú dva hlavné mechanizmy, prečo vysoký príjem fruktózy priamo ovplyvňuje hladiny kyseliny močovej v krvi.
Ako sa med a kyselina močová prejavujú v praxi?
Napriek bohatému obsahu antioxidantov a ďalších prospešných látok v mede, sa väčšina odborníkov zhoduje na tom, že vysoký príjem fruktózy, bez ohľadu na jej zdroj (či už ide o med, ovocné šťavy alebo sladené nápoje), môže byť pre pacientov s dnou problematický. Hoci med v malých množstvách nemusí predstavovať významné riziko, jeho nadmerná konzumácia by mohla prispievať k zvýšeniu hladín kyseliny močovej a zvyšovať riziko dnavého záchvatu.
Štúdie:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27697882/
https://www.frontiersin.org/journals/nutrition/articles/10.3389/fnut.2022.1045805/full
Niektoré štúdie naznačujú, že mierna konzumácia fruktózy z celých plodov nemusí mať taký negatívny dopad ako konzumácia fruktózy vo forme koncentrovaných cukrov (napr. kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy alebo veľké množstvá medu). Dôvodom je, že celé plody obsahujú aj vlákninu a iné zložky, ktoré spomaľujú absorpciu cukrov a zmierňujú ich metabolické dopady. Med však, aj keď je prírodný, je v podstate koncentrovaným zdrojom fruktózy. Preto je dôležité neklamať sa, že "prírodný" automaticky znamená "bezpečný" pre dnu.
Štúdie:
https://chunginstitute.com/2025/06/15/gout-metabolism-fruit-juice-healthy/

Čo by mali vedieť pacienti s dnou o mede?
Rovnováha a informovanosť sú základ
Med je bezpochyby chutný a má mnoho potenciálnych zdravotných výhod, najmä vďaka svojim antioxidačným a antibakteriálnym vlastnostiam. Avšak pre ľudí trpiacich dnou je dôležité pristupovať k jeho konzumácii s opatrnosťou. Vysoký obsah fruktózy v mede môže potenciálne zvyšovať hladiny kyseliny močovej, a tým prispievať k záchvatom dny.
Kľúčom je rovnováha a informovanosť. Namiesto úplného vylúčenia medu sa zamerajte na miernosť a celkový zdravý životný štýl, ktorý zahŕňa správnu diétu, dostatočný príjem tekutín a pravidelnú fyzickú aktivitu. Vždy sa poraďte so svojím lekárom o najlepšej stratégii pre manažment vašej dny. Pamätajte, že individuálny prístup je najúčinnejší a to, čo funguje pre jedného, nemusí fungovať pre druhého.